Ereszcsatorna szerelés

Az ereszcsatorna szerelés akár házilag is megoldható, természetesen kellő odafigyelés mellett. Ahogy beköszöntött az ősz ismét fontos téma az esőcsatorna, annak szerelése meghibásodása és tisztítása. 

Gyakran nem is gondoljuk, hogy egy-egy penészes falat, ázást, vakolat hullást az ereszcsatorna meghibásodása okozza.

Milyen anyagból készül az ereszcsatorna?

Az ereszcsatornákat különböző anyagból készítik. Az ára is függ attól, hogy milyen anyagból van.

 • horganyzott lemez, leggyakrabban előforduló ereszcsatorna típus. Az elemek egymáshoz rögzítése forrasztással történik, szerelése egyszerű. Ez a legkevésbé tartós, bár pár évtizedet ez is kibír. Előnye, hogy lehet festeni. A rendszer elemei gond nélkül pótolhatóak, mert a kereskedelemben is sok helyen kapható.
 • műanyag bevonatú horganyzott lemez, ezt hívjuk a köznyelvben Lindab ereszcsatornának. Az elnevezését onnan kapta, hogy a Lindab gyártott először ilyen csatornát. Mára már több cég is készít ilyet, de a Lindab név mégis beleivódott a köztudatba. Ezt a rendszert horganyzott lemezből gyártják és 4 réteg műanyaggal vonják be. Ezáltal kaphatunk belőle színes változatot is. Szerelése nem bonyolult feladat, de figyeljünk, hogy minden eleme azonos rendszer tartozéka legyen. Csatornatartó is ugyanígy műanyaggal bevont horgany legyen. A műanyag bevonat miatt tartós, ellenáll a mostanában többször előforduló savas esőnek is.
 • vörösréz, az ereszcsatornák közül ez a legtartósabb akár 60-80 évig is bírja. Az árat tekintve viszont szinte a legdrágább. Ebben az esetben is fontos, hogy a csatornatartók is vörösrézből legyenek.
 • alumínium, ezeket ritkábban alkalmazzák, mert nem lehet forrasztani. Az elemek egymáshoz rögzítéséhez popszegecs szükséges. Akkor lesz igazán tartós a rendszer, ha itt is a megfelelő csatornatartót alkalmazzuk. Szerelése időigényesebb, tartóssága jó, az árát tekintve nem tartozik a legolcsóbb kategóriába.

Színes ereszcsatorna, melyet az idő már megtépázott.

Ereszcsatorna szerelési árak függnek attól is, hogy milyen anyagból készül a csatorna.

Honnan tudjuk, hogy baj van az ereszcsatornával?

Vannak jelek amiből megtudhatjuk, hogy baj van az ereszcsatornával. Ezek például amikor vizesedik vagy penészesedik a falunk nem gondolunk rögtön ereszcsatorna problémára. Nézzük meg a falat, ha tudjuk, hogy nem megy belül vízvezeték, akkor kívül vizsgálódjunk tovább és nézzük meg, hogy azon a részen van-e függőleges ereszcsatorna. Ha nincs akkor esőben nézzük meg, hogy a vízszintes részen minden rendben van-e?

A vízszintes ereszcsatorna hibájának megállapítása:
 • esős időben nézzük meg, hogy a tetőről lefolyó nagy mennyiségű vizet elnyeli-e a függőleges lefolyócső vagy átbukik a víz a vízszintes szakasz peremén.
 • nem lyukas-e és ezért folyik alul a víz. Lyukat és szemetet jelezhet például, ha eső után még órák múlva is csöpög a vízszintes szakasz alján a víz.
 • nincs- eltömődve a sok por és falevél miatt
 • az elemek nem csúszatak-e el egymástól
 • csatornatartó vas elrohadt és emiatt rosszul áll a vízszintes szakasz
A függőleges ereszcsatorna hibájának megállapítása:
 • a dugulás itt is előfordulhat csak az sajnos nem látványos, onnan vehetjük észre, hogy ha föld felett végződik í csatorna nem folyik ki alul a víz vagy csak kis mennyiség és lassan. Előfordulhat, hogy a lefolyócső a földbe be van vezetve, akkor a dugulást csak onnan lehet megállapítani, hogy fent a függőleges és vízszintes szakasz találkozásánál (torok) visszabugyog
 • amennyiben kilyukadt az szemmel látható lesz, ebben az esetben a falra spriccel a víz.

Akkor most jöhetnek sorba a hibák és azok kijavítása. Természetesen, ha elég bátrak vagyunk, hogy felmásszunk akkor bátran vágjunk neki a feladatnak. A szerelés nem igényel minden esetben szakértelmet, de ha nem vagyunk biztosak magunkban hívjunk ereszcsatorna szerelő szakembert (bádogos), vagy egy ügyes ezermestert.

TIPP: a legjobb, ha nem egyedül vágunk neki, főként, ha létrázni kell. Ebben az esetben jól jön a segítség aki feladogatja a szükséges eszközöket.

Ereszcsatorna szerelés:

 1. Ha nem megfelelő a lejtés: ezt legegyszerűbben egy vízmértékkel lehet megnézni. A lejtésnek mindig a függőleges szakasz felé kell lejtenie. Mértéke legalább 0,5% legyen. Ebben az esetben a csatornatartó vasakkal tudjuk korrigálni a lejtést. A csatornatartó vasak kézzel állíthatóak. Az is lehet, hogy a csatornatartók elrohadtak és emiatt nem jó a lejtés, akkor bizony a csatornatartó vasak cseréjére is szükség van. Ebben az esetben viszont legyünk körültekintőek, mert ezek a csatornatartók minden esetben a tető alsó részéhez vannak rögzítve. Szinte biztos, hogy ebben az esetben a tetőt is bontani kell. Figyeljünk, hogy ne okozzunk ezzel újabb ázást.
 2. Csatorna kifordulása: ilyenkor a víz a falra zúdul, mert a két elem találkozásánál vízszintes és függőleges rész teljesen szétcsúszik a csatorna.Ennek javítása a legrosszabb, a függőleges szakaszt (lefolyócső) vissza kell bontani és újra építeni.
 3. Kilyukadt az ereszcsatorna: ebben az esetben ideig-óráig segítség lehet szilikon tömítés alkalmazása. Arra viszont figyelni kell, hogy ebből csak a kültéri megfelelő. A lyukak kiragasztására megfelelő lehet a butibond ragasztószalag is (alumínium bevonatú ragasztó). Mindkét esetben szükséges, hogy előtte a felületet por és zsírmentessé tegyük.
 4. Dugulás van a függőleges ereszcsatorna szakaszon. Ebben az esetben segítség lehet, ha slaggal nagy nyomással átmossuk a lefolyócsövet. Amikor már nagy mértékű a dugulás és sajnos nem tudjuk áttörni, akkor javasolt annak az elemnek vagy a teljes függőleges lefolyócsőnek a cseréje. Ilyenkor válasszunk olyat, ami a régi rendszerrel kompatibilis. A vízszintes szakasznál ugyan dugulás nem fordul elő, de tisztítani sűrűn szükséges és így megelőzhetjük a függőleges rész eldugulását.

Szétcsúszott ereszcsatorna

Hogyan tisztítsuk ki az ereszcsatornát?

Az ereszcsatorna tisztítás egy egyszerű feladat, szükséges hozzá egy megfelelő magasságú létra seprű és/vagy kislapát. Abban az esetben, ha viszonylag sűrűn takarítjuk az ereszcsatornát elég, ha seprűvel kikotorjuk a port és a falevelet esetleg a tető kúpcserepeiről lehulló maltert.

 

Amikor nem takarítjuk gyakran az ereszcsatornát, akkor bizony előfordul, hogy össze van tapadva-rohadva a belekerült falevél és por. Ilyenkor vegyük elő a kislapátot (mi erre nagyon szeretjük az ültetőlapátot használni) és azzal kotorjuk ki a szennyeződést. Láttunk már olyan ereszcsatornát, melyben egy kis fa kezdett már kinőni.

Ha igazán precízek szeretnénk lenni, akkor slaggal még zárás képpen átmoshatjuk a csatornát, de ez természetesen nem szükséges.

Mennyi időnként tisztítsuk ki az ereszcsatornát?

Ez nagyban függ a környezettől. Leginkább az épületet körülvevő fáktól és azok távolságától. Függ attól, hogy ahol élünk mennyire poros, koszos a levegő. Amennyiben nincs az épület körül magas fa, tetőre rálógó ágak, akkor elég csak 2-3 évente tisztítani. Ha nagyon sok a fa a környezetben, akkor bizony egy évben akár 2 -szer is szükség lehet az ereszcsatorna kitisztítására. A tisztítás során győződjünk meg a csatorna épségéről, ha javításra van szükség akkor azt mielőbb tegyük meg. Ezt akár megtehetjük mi magunk is, vagy nagyobb munkára hívhatunk bádogos szakembert vagy keressen minket és segítünk. Akár a tisztításban, akár a kisebb javítási feladatok elvégzésében állunk rendelkezésére: https://ferfikezegyorara.hu/kapcsolat/

Tegyünk rácsot az ereszcsatornára?

Van egy módszer amivel kiküszöbölhető vagy inkább ritkítható az ereszcsatorna takarításának gyakorisága. Ez amikor ráccsal fedjük be az ereszcsatornát. Ezzel a módszerrel megakadályozzuk, hogy a falevelek bejussanak a csatornába. Vagy magáll a tetején vagy ha nem vizes lefújja a szél. A por ettől függetlenül persze átjut rajta, ezért időnként szükséges az ereszcsatorna felülvizsgálata valamint a takarítása.

ereszcsatorna tisztítás

Ereszcsatorna tisztítás és ereszcsatorna lombfogó rács

A csatornarács szerelés szintén nem bonyolult feladat. Bármelyik nagyobb barkácsáruházban beszerezhető. Ezt csak rá kell pattintani az ereszcsatorna külső széleire. azután a tüskékre ráfeszíteni a hálót.

Tisztítóidom kérdése?

A függőleges szakasz, ha bemegy a földbe és ott van elvezetve, akkor célszerű a föld feletti szakaszra egy tisztítóidomot beszerelni, mert, ha dugulás van könnyebb onnan a dugulást megszüntetni. Szabad kifolyású csatorna esetében nincs gond, mert a föld felett végződik és onnan könnyebb kipiszkálni a dugulást. A föld alatti dugulás megszüntetése bonyolult és költséges feladat. Ehhez legtöbb esetben már csak gépi dugulás elhárítással lehetséges (woma).

Ereszcsatorna hibája által okozott fal felázása

Kívülről felázott fal, melyet az ereszcsatorna okozott, valamint lefolyó cső tisztítóidom

Ereszcsatorna festése?

Festhetjük vagy sem az ereszcsatornát?

Ez egy fogas kérdés. Az anyaga ebben az esetben meghatározza, hogy lehet-e festeni. Annak is mindenképp utána kell számolni, hogy megéri-e festeni. Azt tudnunk kell, hogy a festés tartóssága 1-5 év körülbelül, amit befolyásol a festék minősége. Így nem biztos, hogy a legjobb megoldás az ereszcsatorna festés.

A festés lépései:

 • A benne lévő szennyeződést távolítsuk el
 • Durva csiszolópapírral csiszoljuk át a felületet
 • Ezután ecsettel portalanítsuk
 • A legvégén jöhet a festés

TIPP: figyeljünk arra , hogy a festék olajmentes kötőanyagú legyen, mert a horgany és az olaj elszappanosodik, így a munkánk biztos nem lesz tartós.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/ereszcsatorna-%C5%91r-ipswich-2434467/