Igen bosszantó tud lenni amikor nem folyik le a mosogató, és közben szükségünk lenne ott a helyre. Vagy amikor fürdőszobai csap dugul el, ahol csak szivárogva folyik le a víz, és ott marad a szappan, fogkrém hab a mosdókagylóra száradva. Ugyanez előfordul a zuhanyzónál és a kádnál is. Ilyenkor mérgelődünk, majd eldöntjük, hogy szakembert hívunk, vagy harcra fel!és jöhet a duguláselhárítás házi módszerekkel.

Vegyük sorra helyiségek szerint, hogyan tudjuk házilag elhárítani a dugulást!

 

Duguláselhárítás házilag a fürdőszobában

 

dugulaselharitas hazilag zuhanyszifon

 

Itt leginkább a szöszmöszök, hajszálak, szappan-fogkrém-tusfürdő maradékok okoznak problémát.

Jó tisztában lenni vele, hogy hiába van szűrő a csapban, az apróbb részek, és vegyszer maradványok ezen átjutnak, és lerakódnak az idők során. Ezek is okozhatnak dugulást.

 

Duguláselhárítás házilag a fürdőszobában – kémia módszerekkel

Már a mosogatógép és mosógép tisztítás során is kiemeltük, hogy a szódabikarbóna és ecet párost elég nagyra tartjuk. Itt is ezeket használjuk a drága lefolyótisztítók helyett. Nézzük ennek lépéseit!

  1. Pumpáljuk meg a csap – zuhany – kád lefolyót. Akár ez is megoldhatja már önmagában a problémát, ha “góc” típusú a dugulás, és a vegyszer nem bír a maradványokkal.
  2. Majd ezután jöjjön a szódabikarbóna és az ecet. Közben már készüljön a forró (forralt) víz következő lépésként! Nem szoktuk mérni, kb 1 dl szódabikarbónát beleszórunk a lefolyóba, rá az ecetet (kb. 2 dl) és várunk amíg habzik. Az ecetet célszerű kisebb adagokban beleönteni.
  3. Amikor már nem pezseg, akkor jöhet a forró víz, hogy a feloldott lerakódásokat lemossa.

Ezt érdemes megelőzésként is megcsinálni  akár havonta.

 

Duguláselhárítás házilag a fürdőszobában – szereléssel

 

dugulaselharitas hazilag mosdo2

Ha nem sikerült az előző szódabikarbónás + pumpálós módszerrel szabaddá tenni a lefolyót, akkor még a szakemberek kihívása előtt szét lehet szedni a mosdószifont, kivenni a zuhany szifont.

 

Mosdószifon esetében csavarjuk le az ülepítő részt, de előtte tegyünk alá egy vödröt, hogy oda folyjon ki a benne lévő víz. Ügyeljünk, hogy a tömítések meglegyenek mikor összeszereljük a szifont.
Távolítsuk el a hajszálakat, szöszöket, és mossuk ki forró vízzel, zsíroldós mosogatószerrel a lerakódást az ülepítőből.
Ha van otthon egy nem használt üvegmosó, akkor azzal át lehet kicsit súrolni a lefolyó csöveket.

 

 zuhanyszifonok eléggé eltérőek. Próbáljuk levenni a fedő részt, majd minden esetben van egy belső rész, amit ki lehet emelni, és így eljutunk az ülepítőhöz. Jellemzően a belső részen szokott nagy hajszál és egyéb lerakódás lenni. Tisztítsuk ki ezeket is forró vízzel, zsírmentesre, és már lehet is összeszerelni.

Ezek a szereléseket Ön is meg tudja csinálni otthon kis felkészüléssel, akár fél óra alatt.

 

Duguláselhárítás házilag a konyhában

A konyhában a legnagyobb ellenség a zsír és a zacc.
Pár tíz évvel ezelőtt egyik kolléganőm rendszeresen a csapba borogatta a kávézaccot, mivel az “tisztítja a lefolyót”. Végül a karbantartók hívták fel rá a figyelmét, hogy a mosogatószer és szappan lerakódásokkal együtt a kávézacc tökéletesen el tudja dugítani a lefolyókat. Épp elég kosz lefolyik egy mosogatóban, ne terheljük feleslegesen a lefolyókat.

 

Duguláselhárítás házilag a konyhában – kémia módszerekkel

Itt is célszerű a fürdőszobai duguláselhárítás során már bemutatott szódabikarbóna + ecet kombinációval kezdeni. Ez sokszor segít a problémát megoldani.

 

Duguláselhárítás házilag a konyhában – szereléssel

Amennyiben kevésnek bizonyult a biológia vegyszer, jöhet a szerelés itt is.
Hasonlóan a fürdőszobai szifonhoz, ezt is szétszedjük, kitisztítjuk (forró víz, mosogatószer + üvegmosó kefe), majd a tömítésekkel együtt összeszereljük.

Ne feledkezzünk el a mosogatógép kiállásról sem! Emlékeznek még a majdnem tönkrement mosogatógépes posztra? Ott is kellett a kiállást is tisztítani, mert az a “szerintem éppen hogy csak lerakódás” már problémát okozott a szivattyúnak.

Érdemes minden esetben a kémiai módszerrel kezdeni, hátha az is jó duguláselhárító módszer. Amikor ez csődöt mond, vagy nem elég hatékony, akkor szedjük csak szét a szifont.

Ennél nagyobb probléma esetén, amikor lejjebb, távolabb a szifontól is van még dugulás, akkor hívjon mindenképpen duguláselhárító szakembert. Amennyiben csak a szifon szétszedésére, tisztítására keres egy  jó ezermestert, akkor ajánljuk magunkat tisztelettel:-). 

Tel: 06 20 572-1788
Már online is tud időpontot kérni nálunk: Ezermester kapcsolat!