Csaptelep cseréje

Csaptelep cseréje több okból is lehetséges. Az egyik és talán nem is annyira probléma a stílusváltás. Erről túl sokat így nem szükséges beszélni.

A másik amikor valami miatt már nem működik tökéletesen. Mit is jelent ez? Akad a kar vagy a tekerőgomb, csöpög, sípol a vízrendszer.

Milyen csaptelepek léteznek?

  • tekerős (sokan ezt hagyományos csaptelepnek mondják
  • egykaros (amikor csak egy kart kell elfordítani a hideg-meleg irányba
Ezen a két csoporton belül pedig még többféle létezik:
  • mosdócsaptelep
  • kádtöltő csaptelep (van lehetőség a kád töltésre és a zuhany használatára, van váltógomb amivel átállíthatjuk)
  • zuhany csaptelep (különbség a kádtöltő csaptelephez képest az, hogy itt kizárólag a zuhanyfejen keresztül folyik a víz)
  • mosdókagyló és kádtöltő csaptelep (un. panel csaptelep, át lehet a kart hajtani a mosdótól a fürdőkádhoz)
  • konyhai csaptelep (lehet fali vagy a pultba esetleg mosogatóba épített

pultba, mosogatóba épített csaptelep

  • kerticsap

Mennyibe kerül egy csap csere?

Mennyibe is kerül egy csap cseréje? Ez egy fogas kérdés. Sajnos legtöbb esetben a vízszerelők nem szívesen vállalják ezt a feladatot, mert bizony nekik ez egy kis munkának számít. Láttunk már olyat aki egy egyszerű csapot 30.000 Ft-ért vállalt el, amibe nem volt benne a csap ára.

Tudni kell azonban, ahhoz, hogy a csapot le lehessen cserélni mindenképp szükséges a vizet elzárni. Ez történhet lakáson belül, de ha esetleg az elzáró csap sem működik akkor akár az egész társasházban el kell zárni a vizet. és a lakáson belüli csapot vagy sarokszelepet is cserélni kell.

Meg lehet otthon házilag oldani a csaptelep cserét?

Alapvetően megoldható otthon a csaptelep csere. Természetesen megfelelő szerszámok szükségesek a csaptelep cseréjéhez. Először vizsgáljuk meg, hogy lehet-e esetleg javítani. Leginkább a tekerős csaptelepek javíthatók, akár tömítés cserével, csapbetét cserével, tekerőgomb cserével lehet megoldani.

A csere egyébként a kád és a zuhanycsaptelepnél hasonló, míg a mosdó és a mosogató esetében szintén van hasonlóság. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban tájékozódjunk és csak akkor kezdjünk neki, ha bármilyen eshetőségre felkészültünk.

Zuhanycsaptelep

Csaptelepek cseréje, beszerelése:

Milyen szerszámokra van szükségünk a csaptelepek cseréjéhez?

17-es vagy 19-es vagy állítható villáskulcs, csőfogóra van szükség a csaptelepek cseréjéhez.

Célszerű még magunk közelébe készíteni egy edényt amibe a csőben lévő vizet engedhetjük valamint törlőrongyot és tömítő anyagot a menet tömítéséhez, mert ez bizony nincs az új csap dobozában.

Csaptelep csere lépései:

1.) A csapok cseréjénél az első és legfontosabb lépés a víz elzárása. Mosdó és mosogató csap cserénél a sarokszelepnél kell elzárni a vizet. Hajoljunk be a mosdó és a mosogató alá és ott található sarokszelepnél zárjuk el a hideg és melegvizet. A kádtöltő és a kád-zuhany csapnál pedig a lakásban lévő elzárónál zárjuk el a vizet. Ez a vízóra előtt található.

2.)Ezután, ha már ellenőriztük és nem folyik a víz a csapból akkor mosdó és a mosogató alatt tekerjük le a flexibilis csövet csőfogóval vagy 17-es esetleg 19-es vagy állítható villáskulcs segítségével. Fali csaptelep esetén csőfogóval vagy állítható villáskulccsal a csaptelep mögötti hollandert tekerjük ki, ezzel, ha nincs összerohadva a csap rögtön le is tudjuk szedni a csaptelepeket.

3.) Amikor ezzel megvagyunk álló csaptelep esetén tekerjük ki a rögzítő csavart is, hogy ki tudjuk emelni a csapot.

4.) Most már fél siker, jöhet az új csaptelepek felszerelése. Álló csaptelepeknél tegyük rá az új csapot a pultra, mosdóra és alulról a rögzítő csavarral rögzítsük le a felülethez. Amennyiben a munkapultunk már a víztől elkezdett szétrohadni előfordulhat, hogy a csaptelep “beesik” a pultba akkor bizony a pultot is cserélni szükséges. Fali csaptelepnél (pl.: fürdőszoba kádtöltő) tegyük az új csaptelepet a falba lévő menetes csőhöz és fogó segítségével tekerjük rá a hollandert. Figyeljünk arra, hogy a menetet minden esetben tömítsük le (kóc, loctite szalag, teflon szalag), mielőtt az új csapot feltennénk.

5.) Álló csaptelepnél kössük vissza a flexibilis csöveket. Ez megtehetjük úgy, hogy a régit használjuk, de esetleg érdemes lehet új flexibilis csöveket használni. A felexibilis cső is egy idő után elöregszik és ha eldurran, akár pár óra alatt képes a lakásunkat elárasztani. Ezért érdemes a régi flexilbilis csövet a csaptelepekkel együtt újra cserélni.

6.) jöhet a munkánk ellenőrzése. Nyissuk vissza az elzárókat (hideg és meleg vizest is ) és ellenőrizzük a menetes részeket, hogy nem csöpög-e. Ha minden renden akkor végeztünk a feladattal.

Amennyiben úgy érzi, hogy nem tudja biztonsággal megoldani a feladatot kérje profi szakember vagy ezermester segítségét.

Kerti csap szerelés házilag:

Kerti csap cseréjét is elvégezhetjük mi magunk is. A feladat itt is hasonló.

A kerti csap cseréhez szükséges 2 db csőfogó vagy állítható villláskulcs. Először a fix résznek ellentartva a menetes résznél tekerjük a csapot. Ha ez megvan akkor tömítsük a menetes részt és tekerjük fel az új csapot.

Sarokszelep szerelés:

Előfordul, hogy nem tudjuk elzárni a sarokszelepet, így magát a csapot sem. Ebben az esetben a vízóra előtt zárjuk el a vizet. Ezután a sarokszelepet megfelelő szerszámmal kitekerjük a falban lévő vezetékből, majd csőfogó segítségével a meneteket tömítve az új sarokszelepet betekerjük a falban lévő csőbe.

A csaptelepek javításáról már írtunk egy cikket, nézze meg, mert ez is érdekelheti: https://ferfikezegyorara.hu/csopogo-csap/

Óvatosan a régi csapokkal! 

Találkoztunk már olyan zuhany csapteleppel, ahol annyira össze volt rozsdásodva a csap a vízcsővel, hogy eltört a vízcső, és folyt a víz. A tulajdonosnak az egész házban el kellet zárni a vizet, és várni a S.O.S vízszerelőre, ezermesterre. Ezt elkerülendő: ha nem biztos a dolgában, inkább hívjon azonnal szakembert!

Sokan úgy gondolják, ha kicsit csöpög nem gond, de azért azt nem felejtsük el, hogy a víz is tud hatalmas károkat okozni a lakásban. Ne várjuk meg míg elázik a lakásunk, netán az alattunk lakó szomszéd. Nem beszélve arról, hogy sok esetben az elcsöpögő víz árából már új garanciális csaptelepet tudunk vásárolni.

Úgy érzi bizonytalan és nem szeretne kockáztatni, akkor hívjon minket és a lehető legrövidebb idő alatt megoldjuk problémáját!

https://ferfikezegyorara.hu/kapcsolat/

Szeretné inkább egyedül megoldani a ház körüli ilyen és ehhez hasonló feladatokat? Ebben nyújt segítséget barkácskönyvünk és online barkács tanfolyamunk: https://ferfikezegyorara.hu/konyv/