A biztonságos közlekedés, a megbízható indítás hidegben, az autónk megfelelő karbantartása téli időben mind fontos feladat. De mit is kell tennünk annak érdekében, hogy ezek a dolgok rendben legyenek?

1.) TÉLIGUMI
Az egyik legfontosabb a biztonságunk, ennek elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő téli abroncs legyen az autón. Ha tehetjük akkor inkább külön felnin legyen a téli gumi és ne az alufelnire (akinek van) a téli gumit. Ezzel meghosszabbíthatjuk a gumi élettartamát is, ha nem a gumit kell mindig cseréltetni, hanem csak a kereket. Télen amikor megcsúszik az autónk a felni is sérülhet és az alufelni jóval drágább, mint a lemezfelni. Nem javasolt továbbá a dísztárcsát feltenni a téli havas, latyakos időre, mert hamarabb rozsdásodhat a felni és közé fagyhat a latyak.

2.) ABLAKMOSÓ FOLYADÉK
Sokan elfelejtkeznek az ablakmosó folyadékról, csak útközben veszik észre amikor kifogyott. Sáros, latyakos időben többször mosunk ablakot és ezért gyakrabban kell ellenőriznünk a folyadék szintet. Ha nyári szélvédőmosó folyadék van a tartályban javasolt az kiüríteni és az üres tartályba tölteni a téli szélvédőmosót.

3.) HŰTŐFOLYADÉK ELLENŐRZÉS
Ezt a legegyszerűbben és ingyen a benzinkutakon ellenőriztethetjük, ott meg tudják mondani, hány fokig bírja a fagyálló folyadék és ha a kúton vesszünk hűtőfolyadékot szívesen bele is töltik nekünk.

4.) AZ AKKUMULÁTOR
Fontos a megfelelő töltöttség, mert télen, főként ha csak rövid szakaszokon járunk az autóval előfordulhat, hogy lemerül. Ilyenkor többször használjuk a világítást, megy a fűtés, ami többlet terhelést jelent az akkumulátornak.
Ha szükséges cseréltessük időben, mert roppant kellemetlen amikor hidegben nem indul és esetleg emiatt elkésünk.

5.) ÉS AZ EGYEBEK
– ablaktörlő lapátok és azok gumijának állapota
– az ajtók gumicsíkjait célszerű szilikonnal lekenni, nem fagyjon oda, mert amikor fel kell tépni lehet, hogy
le is szakad a csík
– tartsunk a táskánkban zár jégoldót, mert erre időnként szükség lehet (akár a kapu befagyott zárjánál is
segítség lehet)